Friday, March 13, 2009

Jaroslav Halak - Montreal Canadiens

02/13/09


Bratislavsky odchovanec Jaroslav Halak, ktory takmer presne pred dvoma rokmi po prvy krat stal v branke NHL, si v tohorocnom kolotoci uz odkrutil dvadsattri zapasov v branke Montreal Canadiens. Jeho sanca prisla nielen koli zraneniu brankarskej jednotky Montrealu, Carey Pricea, ale hlavne koli presvedcivym vykonom pocas celej doterajsej sezony.


"Je pravda, ze som uz tuto sezonu odchytal omnoho viac zapasov nez som si sam predstavoval.", usmievavo komentoval Halak doterajsi priebeh sezony. "Musim sa vsak dalej snazit, aby to tak islo i v buducnosti."


Halak, spolu s brankarskym protajskom Petrom Budajom v drese domacich Avalanche, sa v piatok 13. februara zapisal do hokejovej historie, ked po prvy krat vNHL stali proti sebe dvaja slovensky brankari.


Halak sa vsak viac koncentroval na vykon v ramci svojho timu, ale pripustil, ze ako sportovec, isto s Budajom sutazil. "Aspon v duchu. Vsak je to historicka udalost. Nie som si isty, ci Stana niekedy chytal proti Lasakovi.", s usmevom povedal Halak.


Tento fakt bol vsak pre oboch brankarov menej dolezity, nez mozny zisk velmi potrebnych bodov do ligovej tabulky a pre obidve muzstva velka infuzia sebavedomia. To je momentalne uzkoprofilovym tovarom na oboch striedackach, lebo tak ako Avalanche, aj Montreal sa v poslednych desiatich zapasoch trapi s nedostatkom golov a vitazstiev.

 

Halak: "Neviem cim to je, ale v poslednych osmych zapasoch sme nehrali tak, ako by sa na nas tim patrilo. Mame vela kvalitnych hracov, avsak sa nam momentalne vobec nedari. Zvierame hokejky a bojime sa nieco vytvorit."


Z piatkoveho zapasu nakoniec vitazne vylkzol Halak, ked sa jeho spoluhracom v poslednych dvoch minutach podarilo vyriesit zauzlene skore 2-2 a navrch pridat este aj gol vo vlastnom oslabeni v poslednych sekundach zapasu a upravit tak na konecnych 4-2.


"Velmi sme tuto vyhru potrebovali. Ako sol. Pre nas su to nielen dolezite dva body, ale nam to isto posilni aj sebavedomie.", povedal po zapase Halak. "Do poslednej chvile som veril, ze dame este gol a vyhrame v riadnom case. Preletelo mi hlavou, ze by to mohlo ist i na osobne najazdy, ale nakoniec to pre nas dopadlo stastne v poslednych minutach zapasu."


Stastena sa v piatok priklonila k Montrealu. Hoci Halak musel zastavovat 47 striel, za jeho chrbat presli iba dve. "Mali sme dnes stastie, ale musime sa nadalej snazit. Uz si ani nepamatam, kedy som naposledy odvracal tolko striel. Mozno niekedy na farme... to si uz ani presne nepamatam."


Hrat za legendarny Montreal Canadiens je vzdy velmi zlozite. Hraci su neustale pod drobnohladom neuprosnych medii a reporterov a velmi hokejovo vyspelych a na svoj tim hrdych fanusikov. Vedenie klubu takisto citi historicku zodpovednost a vyzaduje od hracov nasledovanie tradicii a slavy. Tohorocna storocnica timu je propagovana celou NHL, a vsetci sa tejto doktrine dobrovolne podriaduju a klanaju. Pre Halaka isto zlozitejsia pozicia, nez by zazival v inom muzstve. Ale on si to tak nepripusta.


"Isto, sme pod dohladom, hlavne fanusikov. Ale je to skvely pocit byt v takom time akym Montreal je, s tou ich bohatou historiou. Verim, ze sa nam bude i nadalej darit, ale my musime hrat naplno, po celych sesdesiat minut. Ja ten tlak az tak nevnimam. Nezalezi, v ktorom time som, ono to nie je lahke chytat v tejto lige. Kazdy jeden hrac je dobry strelec, kazdy hrac vie dobre nahrat puk. Je na mne sa dalej snazit. A ked mi budu pomahat i spoluhraci predo mnou, dufam, ze v tomto muzstve, ci lige by som mohol vydrzat i dlhsie. Prve dva roky boli zatial super.", dodal Halak.


©2009, p64

No comments:

Post a Comment